SARI KANTARON MAYASIL OTU FAYDALARI
Etiketler: BİTKİSEL KÜRLER VE ÇAYLAR
SARI KANTARON: Temmuz’dan Eylül’e kadar çiçeklenen ve halk arsında, binbirdelikotu, sarı kantaron, kanotu, kılıçotu, mayasılotu ve yaraotu gibi yöresel adlara da sahip olan şifalı bir bitkidir. Tanen (tannin), uçucu yağlar (carophyllene, pinene, limonene, myrcene), flavon türevleri (flavonoids; quercitrin, quercitin, rutin), hipericin (hyperic, pseudohypericin), karoten (carotene), Vitamin C ve resin içermektedir. Binbirdelik otunun Türkiye' de 70 kadar türü vardır.Çoğunlukla kökü kullanılır. Yaz aylarında toplanıp kurutulur.
SARI KANTARONUN FAYDALARI:
Astım, mide ülseri, midede asit fazlalığı, akciğer hastalıkları, damar sertliği ve sinir iltihaplarında da faydalıdır.
Yaraların iyileşmesinde yardımıcı olur.
Öksürüğü keser.
Mide ağrılarını dindirir.
Vücudu kuvvetlendirir.
Ateşi düşürür.
İştah açar,
hazmı kolaylaştırır.
İshali keser.
Nekahat devresini kısaltır.
Nezle ve bronşite faydalıdır.
KULLANIMI:
KANTARON ÇAYI:
1 tatlı kaşığı dolusu bitki, orta boy 1 su bardağı kaynamıs suya eklenir ve 3-4 dakika demlendikten sonra süzülür. Yukarıda belirtilen durumlarda günde 2-3 bardak içilir.
KANTARON YAĞI:
Günesli havada toplanmıs çiçekler, gevsek biçimde bir siseye doldurulur ve üstüne, sızma zeytinyağı eklenir. Zeytinyağı çiçekleri örtmelidir. Mayalanma süresi olan 3-5 gün süresince sisenin kapağı açık tutulur ve arada bir çalkalanarak, günesli bir yerde bekletilir. Daha sonra şişenin kapağı kapatılır ve 4-5 hafta boyunca, arada bir çalkalanarak güneste bekletilir. Süre sonunda süzülür, çiçekler de sıkılır ve koyu renkli şişelere doldurularak saklanır. Yanık yaraları için, zeytinyağı yerine, ketentohumu yağı kullanılır.