Ahmet Maranki sağlıklı beslenmek için uyulması gereken 12 adımı anlatıyor:
1- Günlük olarak tüketilen besinlerin çok çeşitli olmadır. Bu besinlerin büyük çoğunluğunu hayvansal gıdalar yerine bitkisel gıdalar oluşturmalıdır.
2- Günlük beslenmemizde özellikle bulgur, mısır, pirinç, makarna gibi ekmek ve tahıl grubu besinlerin bulunmasına dikkat etmeliyiz.
3- Sıklıkla mevsimine göre taze meyve ve sebze tüketilmelidir. Sebze ve meyveler; vitamin, mineral ve posa, gereksinimlerini karşılamaktadır. Posa özellikle bağırsak hareketlerini düzenlerken, kan şekeri ve kolesterol düzeylerinin düşmesine de yardım eder.
4- Vücut ağırlığı her gün bir doktor ya da diyetisyen tarafından tavsiye edildiği seviyede fiziksel aktivite yapılarak, tavsiye edilen sınırda tutulmaya çaılışılmalıdır. Düzenli olarak yürünerek besinlerle alınan enerji miktarıyla harcanılan enerji miktarı dengelenerek vücut ağırlığı korunabilir.
5- Günlük tüketilen yağ miktarı kontrol altınada tutulmalıdır. Yağdan gelecek enerji miktarı toplam enerjinin yüzde 30'unu geçmemeli, yemeklerde hayvansal kaynaklı yağlar yerine, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü gibi sıvı yağlar tercih edilmelidir.
6- Sucuk, salam, sosis gibi yağlı et ve et ürünleri yerine; doğal balık, tavuk, hindi eti veya kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller tercih edilmelidir.
7- Mümkün olduğu kadar yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir.
8- Az şekerli besinler tercih edilmeli, tatlılar ve şekerli içeceklerin tüketimi sınırlanmalıdır
9- Günlük tuz tyüketimi, ortalama 1 çay kaşığı olacak şekilde azaltılmalı, salamura, konserve, zeytin ve turşu gibi tuz içeren besinlerin tüketimi azalmalıdır.
10- Kesinlikle gazlı ve alkollü içeceklerden uzak durulmalıdır.
11- Yiyecekler pişirilirken özellikle haşlama, fırında ve buharda pişirme yöntemleri tercih edilmeli. Kızartmalardan kaçınılmalıdır.
12- Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmeli ve 6 aydan sonra uygun besinlere başlayarak, anne sütüyle beraber yeterli ve dengeli beslenmeleri sağlanmalıdır.
1- Günlük olarak tüketilen besinlerin çok çeşitli olmadır. Bu besinlerin büyük çoğunluğunu hayvansal gıdalar yerine bitkisel gıdalar oluşturmalıdır.
2- Günlük beslenmemizde özellikle bulgur, mısır, pirinç, makarna gibi ekmek ve tahıl grubu besinlerin bulunmasına dikkat etmeliyiz.
3- Sıklıkla mevsimine göre taze meyve ve sebze tüketilmelidir. Sebze ve meyveler; vitamin, mineral ve posa, gereksinimlerini karşılamaktadır. Posa özellikle bağırsak hareketlerini düzenlerken, kan şekeri ve kolesterol düzeylerinin düşmesine de yardım eder.
4- Vücut ağırlığı her gün bir doktor ya da diyetisyen tarafından tavsiye edildiği seviyede fiziksel aktivite yapılarak, tavsiye edilen sınırda tutulmaya çaılışılmalıdır. Düzenli olarak yürünerek besinlerle alınan enerji miktarıyla harcanılan enerji miktarı dengelenerek vücut ağırlığı korunabilir.
5- Günlük tüketilen yağ miktarı kontrol altınada tutulmalıdır. Yağdan gelecek enerji miktarı toplam enerjinin yüzde 30'unu geçmemeli, yemeklerde hayvansal kaynaklı yağlar yerine, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü gibi sıvı yağlar tercih edilmelidir.
6- Sucuk, salam, sosis gibi yağlı et ve et ürünleri yerine; doğal balık, tavuk, hindi eti veya kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller tercih edilmelidir.
7- Mümkün olduğu kadar yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir.
8- Az şekerli besinler tercih edilmeli, tatlılar ve şekerli içeceklerin tüketimi sınırlanmalıdır
9- Günlük tuz tyüketimi, ortalama 1 çay kaşığı olacak şekilde azaltılmalı, salamura, konserve, zeytin ve turşu gibi tuz içeren besinlerin tüketimi azalmalıdır.
10- Kesinlikle gazlı ve alkollü içeceklerden uzak durulmalıdır.
11- Yiyecekler pişirilirken özellikle haşlama, fırında ve buharda pişirme yöntemleri tercih edilmeli. Kızartmalardan kaçınılmalıdır.
12- Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmeli ve 6 aydan sonra uygun besinlere başlayarak, anne sütüyle beraber yeterli ve dengeli beslenmeleri sağlanmalıdır.