Mate çayının pek çok hazırlanma şekli vardır. Aşağıda
belirtilenler sadece temel yöntemlerdir. İstenilen tat ve demlilik kıvamı
için kendinize göre ayarlamalar yapabilirsiniz. Yerba mate çayını
demlemek için 150 derece F kaynamış suda en az üç dakika
bekletmek gerekir.
Kahvelik Metodu
Mate resimde görüldüğü gibi bir kahvelikte demlenebilir.
Ortalama bir kahvelik için 6-10gr kuru mate yaprağı çayı koymak
yeterlidir ve kahve gibi demlenir.
Geleneksel Metot
Bunun için orijinal mate kabı ve “bombilla” denilen resimdeki gibi
delikli bir pipet ve kaşık işlemini gören kamış gerekmektedir. Çok
sıcak ya da kaynayan suyla metal bombilla kullanamayın.
Mate kabının üçte iksini mate ile doldurun. | |||
Mateyi kabın bir tarafında toplayın, ve diğer tarafta boş bir alan oluşturun. | |||
| |||
Kuru mate tüm suyu emene kadar birkaç dakika bekleyin. | |||
Bombillanın ağzını baş parmağınızla kapatarak, süzekli(delikli) ucunu boş alana tabana kadar sokun. | |||
150 derece F kaynamış suyu boş alana matenin üst seviyesinin biraz aşağısına kadar ekleyin. Ve işte ilk mate çayınız hazır! Tüm çayı bombilla ile yudumladıktan sonra tekrar ve tekrar su ekleyerek yeni çaylar elde edebilirsiniz. İlk bir kaç çay en güçlü olanları olacaktır; tat su eklendikçe azalacaktır. Notlar:Görüldüğü üzere mate çayı demlemek öyle üç tutam al sıcak suya koy falan gibi bir şey değil. Bu bütün bitkisel çaylar için böyle.Lütfen internetteki her şeye bu kadar güvenmeyelim.Doğru yerden doğru bigi edinelim. bu yazıyı link vermek kaydıyla kullnabilirsiniz... |