MATE YAPRAĞI ÇAYI: BİR FİNCAN KÜLTÜR, ALTERNATİF KAHVE







Amerika'daki insanlarla ülkemizdeki insanların kahve kültürleri her ne kadar farklı olsa da, genel egemen ve özenilen hayat tarzı olan amerikan kültürünün bir parçası olarak "fast food kahve kültürü" ofis tarzı iş yerlerinde etkisini giderek arttırmaktadır. Amerikalıların güne bir ritüel olarak kahve ile başlamalarını göz önünde tutarsak, bizim geleneksel keyif için içilen "türk kahvesi"nin biraz daha masum olduğu söylenebilir. Kahveden çaya geçen, ya da geçmeyi planlayanlar için artık bir "alternatif kahve " var.

Bir fincan kültür: Mate çayı kendisiyle birlikte kendi özel demleme aparatlarını da gerektiriyor...
Matenin tarihi:
Mate ya da yöresel adıyla Yerba Mate Brezilya, Praguay ve Arjantin'in yarı tropikal topraklarında yetişen küçük bir ağaççıktır. Yaprak dökmeyen ağaçlar kategorisindeki bu bitki dünyaya Guarani yerlileri tarafından tanıtılmıştır. Çay bu ağaççığın kurutulan yaprak ve sürgünlerinden demlenerek elde dilir. Mate bu ülkelerin milli ve geleneksel içeceği olarak kabul edilir ve milyonlarca güney amerikalı tarafından kahvenin sağlıklı bir alternatifi olarak içilir. Bu uyarıcı bitkisel çay zihni zinde tutarken sinirlilik gibi kahveden kaynaklanan yan etkiler de yapmaz. Yani özetle kahveden daha uyarıcı; ama kafein vb. içermediği için zararsız ve faydalıdır.
Mate Doğal Olarak Oluşan Besinler ve Anti-Oksidanlar İçerir!
Mate bitkisinde 196 aktif kimyasal bileşik tespit edilmiştir. Bunlardan 144 tanesi yeşil çayda da bulunmaktadır. Ayrıca Yerba Mate henüz yeni keşfedilen güçlü anti-kanser etkileri olan fotokemikal gruplarından 11 adet polifenol içerir. Bunlar memelilerin doğal direncini arttırarak hücre yok olmasına karşı çalışırlar, bağışıklık sistemini güçlendirirler.
2005 yılında Illinois üniversitesinde 25 değişik mate yaprağı üzerinde yapılan çalışmada mate yaprağının "yeşil çaydan daha yüksek seviyede antioksidan içerdiği "... ve, hücre çalışmalarına görte ise, "ağız kanserini önlemde fauydalı olabileceği" tesbit edilmiştir.
Mate yaprağı çayında:
Vitaminler: A, C, E, B1, B2, Niasin (B3), B5, B Complex
Mineraller: Kalsiyum, Manganez, Demir, Selenyum, Potasyum, Magnezyum, FosforEk bileşenler: Yağ Asitleri, Klorofil, Polyfenol, Mineraller, Antioksidanlar, ve 15 Aminoasit çeşidi bulunmakatadır./webmaster/
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Lifestyle theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com ***Gizlilik Politikası***