Taylan Kümeli mutfakların vaz geçilmezi olan baharatların yararlarını ve besin öğelerini, tedavi ettiği rahatsızlıkları bizler için şöyle özetliyor...
Kırmızıbiber: Kırmızı biber beklenmedik bir şekilde portakaldan daha fazla C vitamini içermektedir, vücudumuzun bulaşıcı hastalıklara karşı direncini artırırken, beta karoten ile bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Vucutta mide suyu ve tükürük oluşumunu destekler, sindirimi kolaylaştırır, ayrıca mafsal ve romatizma, diş ağrılarını azaltır, krampları gidermekte yardımcıdır. Terlemeyi arttırdığı için , gut hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa iyi gelmektedir. Öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede de kullanılır, sinir hastalıkları için doğal bir yatıştırıcı görevini görür. Vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar.
Kırmızıbiber: Kırmızı biber beklenmedik bir şekilde portakaldan daha fazla C vitamini içermektedir, vücudumuzun bulaşıcı hastalıklara karşı direncini artırırken, beta karoten ile bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Vucutta mide suyu ve tükürük oluşumunu destekler, sindirimi kolaylaştırır, ayrıca mafsal ve romatizma, diş ağrılarını azaltır, krampları gidermekte yardımcıdır. Terlemeyi arttırdığı için , gut hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa iyi gelmektedir. Öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede de kullanılır, sinir hastalıkları için doğal bir yatıştırıcı görevini görür. Vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar.
Karabiber: Kuru ve siyah taneleri baharlı ve acı bir tada sahip olan karabiber, her türlü yemekte tane ya da toz halinde kullanılmaktadır. İştah açıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliktedir. Soğuk algınlıklarında ve öksürükte ilaç olarak kullanılmaktadır.
Kimyon: Türk mutfağında köftelerde ve bazı salçalı et yemeklerinde, çorbalarda, dolmalarda kullanılan kimyonu kökeni aslında Akdeniz mutfağıdır. Hindistan ve Meksika mutfağında da önemli bir yere sahip. Yakın akrabası sayılan rezene gibi kimyon da öncelikle mide şişkinliği, kramp eşliğindeki hafif mide ve bağırsak rahatsızlıkları, sinirsel mide ve kalp rahatsızlıklarına karşı işe yarıyor. Bebeklerin sindirim güçlüklerini gidermeye yardımcı oluyor. Zayıf mideyi güçlendiriyor, safrakesesi salgılarını dengeliyor. Ağrılı adet görenlerin kimyonu denemeleri fayda sağlayabilir.
Kimyon: Türk mutfağında köftelerde ve bazı salçalı et yemeklerinde, çorbalarda, dolmalarda kullanılan kimyonu kökeni aslında Akdeniz mutfağıdır. Hindistan ve Meksika mutfağında da önemli bir yere sahip. Yakın akrabası sayılan rezene gibi kimyon da öncelikle mide şişkinliği, kramp eşliğindeki hafif mide ve bağırsak rahatsızlıkları, sinirsel mide ve kalp rahatsızlıklarına karşı işe yarıyor. Bebeklerin sindirim güçlüklerini gidermeye yardımcı oluyor. Zayıf mideyi güçlendiriyor, safrakesesi salgılarını dengeliyor. Ağrılı adet görenlerin kimyonu denemeleri fayda sağlayabilir.
Yenibahar: Damar sertliğini önlüyor, hazmı kolaylaştırıyor. Kullanılan kısmı meyvesidir. İştah açıcı, gaz söktürücü ve kabızlığa karşı etkilidir. Mutfakta ise etli yemeklerde, köfte, sosis, çeşitli tatlı ve dolmalarda kullanılıyor.
Tarçın: Hormonları çalıştırıyor, mide rahatsızlıklarını gideriyor, kusmayı önlüyor. Gaz ve ishale karşı etkili olan tarçın kan şekerini de dengeliyor. 40 gün boyunca her gün 5-6 gram tarçın verilen şeker hastalarının kanındaki şeker düzeyinin, kontrol grubuna göre yüzde 20 oranında daha düşük olduğu tespit edildi. Tarçın verilen hastaların bazılarında, şeker hastalığının belirtilerinin tamamen yok olduğu da belirtildi. Kan şekerininin yanı sıra kandaki yağ ve kolesterol miktarını da düşürdüğü biliniyor. Tarçın yemeklerde bulunabilen E-koli bakterisinin vücuda yayılmasını engelliyor. Bal ya da limon suyuyla birlikte alındığında boğazdaki yanmalara ve adet öncesi gerginliklere iyi geliyor.
Tarçın: Hormonları çalıştırıyor, mide rahatsızlıklarını gideriyor, kusmayı önlüyor. Gaz ve ishale karşı etkili olan tarçın kan şekerini de dengeliyor. 40 gün boyunca her gün 5-6 gram tarçın verilen şeker hastalarının kanındaki şeker düzeyinin, kontrol grubuna göre yüzde 20 oranında daha düşük olduğu tespit edildi. Tarçın verilen hastaların bazılarında, şeker hastalığının belirtilerinin tamamen yok olduğu da belirtildi. Kan şekerininin yanı sıra kandaki yağ ve kolesterol miktarını da düşürdüğü biliniyor. Tarçın yemeklerde bulunabilen E-koli bakterisinin vücuda yayılmasını engelliyor. Bal ya da limon suyuyla birlikte alındığında boğazdaki yanmalara ve adet öncesi gerginliklere iyi geliyor.
Zencefil: Zencefilin mide bulantısı, şişkinlik, kusmaya karşı iyi geldiği biliniyor. Tüm vücudu uyarıyor, bedenen ve ruhen güç kazandırıyor. Antiseptik özelliği nedeniyle enfeksiyonlara karşı da etkili. Kan dolaşımını dengeliyor, bazı hipertansiyonlu hastaların tansiyonlarını dengeliyor. Soğuk algınlığına, kabızlığa karşı işe yarıyor./Milliyet/