Kolesterol seviyesinin ideal değerleri; total kolesterolün 190 mg/dl'den, LDL kolesterolün 130 mg/dl'den daha düşük olmasıdır. Bu değerlerin korunabilmesinde beslenme ve yiyecek seçilmesinin, diyet uygulanmasının önemi büyüktür. Kolesterol problemi olan insanların çoğunluğu genelde düşük yağlı, doymuş yağı azaltılmış, kolesterol içeriği sınırlanmış bir diyete uygun yaşayamaz ya da yaşamazlar.Kolesterolü azaltan besinlerin listesi
Osman Müftüoğlu kolesterolü azaltan besinleri şöyle sıralıyor:
- Yulaf kepeği
- Ceviz, fındık, badem (Omega-3)
- Elma (kuvarsetin ve pektin)
- Sarmısak (allicin), soğan (kuvarsetin)
- Soya (soya sterol ve stanolleri, genistein)
- Balıklar (Omega-3)
- Keten tohumu (Omega-3 ve PSSA)
- Ahududu (pterostilben)
- Greyfurt (pektin)
- Havuç (beta-karoten)
- Kurufasulye ve diğer bakliyat (quargum)
- Zeytinyağı (tekli doymamış yağ asitleri)
- Yeşil ve siyah çay (kateşinler)
- Üzüm (resveratrol)
- Domates-karpuz (likopen)
- Ceviz, fındık, badem (Omega-3)
- Elma (kuvarsetin ve pektin)
- Sarmısak (allicin), soğan (kuvarsetin)
- Soya (soya sterol ve stanolleri, genistein)
- Balıklar (Omega-3)
- Keten tohumu (Omega-3 ve PSSA)
- Ahududu (pterostilben)
- Greyfurt (pektin)
- Havuç (beta-karoten)
- Kurufasulye ve diğer bakliyat (quargum)
- Zeytinyağı (tekli doymamış yağ asitleri)
- Yeşil ve siyah çay (kateşinler)
- Üzüm (resveratrol)
- Domates-karpuz (likopen)
/Prof. Dr. Osman Müftüoğlu/HÜRRİYET/