SİSTİT NEDİR, KADINLARDA SİSTİT ENFEKSİYONLARI VE TEDAVİSİ



Üriner sistem enfeksiyonu olan sistitin en sık kadınlarda görüldüğünü belirten, “Kadınlarda görülen enfeksiyonların yüzde 40'ından sistit sorumludur ve kadınların yüzde 20'si yaşamları boyunca en az bir kez sistit olurlar” diye devam eden Prof. Dr. Ali Ergen şunları ekledi:

Hastalığın genellikle 20-40 yaş arasında ve menopoz sonrasında sık görüldüğünü ifade eden Ergen, bazı faktörlerin hastalığın oluşumunda etkili olduğunu bildirdi. Ergen, “İdrar sondası kullanımı, hamilelik, diyabet, genital hijyene dikkat edilmemesi, önceden geçirilmiş felç gibi mesane boşalmasını engelleyebilecek durumlar, yaşlılığın ve idrar yolunda çeşitli nedenlerle oluşan daralma veya tıkanmalar, sistit oluşumunu tetikleyebilir” uyarısında bulundu.

İdrar yaparken yanma hissine dikkat

Ergen, idrar yaparken yanma ve sızının, sistitin en önemli belirtisi olduğuna dikkati çekerek, “sık idrara çıkma, bazen idrardan kan gelme, ağrının kasıklara ve makat kısmına yayılması, idrarın kötü kokulu olması, ilişki esnasında hissedilen ağrıların hastalığın habercileri” olduğunu bildirdi.

Sistitin, erken dönemde ve uygun biçimde tedavi edildiğinde çok önemli bir hastalık olmadığını belirten Ergen, “Tedavi edilmediğinde mesanenin koruyucu döşemesi bozulabilir, şikayetler kronik hale gelebilir” dedi.

Ergen, tanı için idrar kültüründe üreyen mikroorganizma için duyarlılık testi yapıldığını anlatarak, uygun antibiyotik kullanımı ile enfeksiyonun 5-7 gün içinde tedavi edildiğini söyledi.

Antibiyotik tedavisiyle birlikte bol sıvı alınması, kafein içeren içeceklerin diyetten çıkarılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ergen, sıcak su uygulamasının da spazmı önlediği için faydalı olduğunu kaydetti. /hürriyet/
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Lifestyle theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com ***Gizlilik Politikası***