Vitaminlerin eksikliğin de fazlalığının da bazı sorunlara yol açığı bilinmektedir. Azlığı ya da eksikliği vücutta sıkıntılara yol açan vitaminler ve faydaları şunlardır:
Uzmanlar B1 Vitamininin kuru bira mayası, hububat, kuruyemiş ve baklagillerde bol miktarda bulunduğunu ve alkol, kafein, yiyecek katkıları, antibiyotik kullanımında etkisiz hale geldiğini, eksikliğinde “Beriberi Hastalığı” görüldüğünü işaret etmektedirler.
Karaciğer, dil, bira mayası, süt, yumurta, peynir, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler, balık, mantar ve avokadoda bulunan B2 vitamininin eksikliğinin “ariboflavinosis”a neden olduğunu dile getiren Öz, beyindeki kimyasal olaylarda rol oynayan “Choline” maddesinin eksikliğinin ise genelde protein azlığına eşlik ettiğini belirtti.
Öz, folat fonksiyonları (DNA ve kırmızı kan hücre sentezi) için önemli olan B12 vitamininin karaciğerde depolandığını, kalp, böbrek, pankreas, beyin, testis ve kemik iliğinde de bulunduğunu anlatarak, sadece hayvansal besinlerden alınabilen bu vitaminin eksikliğinde pernisiyöz anemi (megaloblastik anemi ve beraberinde sinir hasarı) oluştuğunu ifade etti. Öz, diğer vitaminlere nazaran B12'nin fazla alımının zararlı etkisinin bulunmadığını ifade etti.
Vitaminlerin doğru kullanımının önemine değinen Öz, yaşlanmayla birlikte kemik kırılganlığı, kas kitlesinde azalma, hastalık ve yaralanmaya karşı direnç bozukluğu gibi değişikliklerin A (beta karoten), C, D ve E vitamini gibi beslenme desteklerinin uygun kullanımıyla kontrol edilebileceğini dile getirdi.
Öz, antioksidan olan A, C ve E vitaminlerinin, strese karşı savunmanın parçası olduğunu hatırlatarak, antioksidanların, hastalıktan korunmada önemli yer tuttuğunu ve bunların diyet desteklerinin çoğunun bileşiminde bulunduğunu sözlerine ekledi. /hürriyet/
Uzmanlar B1 Vitamininin kuru bira mayası, hububat, kuruyemiş ve baklagillerde bol miktarda bulunduğunu ve alkol, kafein, yiyecek katkıları, antibiyotik kullanımında etkisiz hale geldiğini, eksikliğinde “Beriberi Hastalığı” görüldüğünü işaret etmektedirler.
Karaciğer, dil, bira mayası, süt, yumurta, peynir, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler, balık, mantar ve avokadoda bulunan B2 vitamininin eksikliğinin “ariboflavinosis”a neden olduğunu dile getiren Öz, beyindeki kimyasal olaylarda rol oynayan “Choline” maddesinin eksikliğinin ise genelde protein azlığına eşlik ettiğini belirtti.
Öz, folat fonksiyonları (DNA ve kırmızı kan hücre sentezi) için önemli olan B12 vitamininin karaciğerde depolandığını, kalp, böbrek, pankreas, beyin, testis ve kemik iliğinde de bulunduğunu anlatarak, sadece hayvansal besinlerden alınabilen bu vitaminin eksikliğinde pernisiyöz anemi (megaloblastik anemi ve beraberinde sinir hasarı) oluştuğunu ifade etti. Öz, diğer vitaminlere nazaran B12'nin fazla alımının zararlı etkisinin bulunmadığını ifade etti.
Vitaminlerin doğru kullanımının önemine değinen Öz, yaşlanmayla birlikte kemik kırılganlığı, kas kitlesinde azalma, hastalık ve yaralanmaya karşı direnç bozukluğu gibi değişikliklerin A (beta karoten), C, D ve E vitamini gibi beslenme desteklerinin uygun kullanımıyla kontrol edilebileceğini dile getirdi.
Öz, antioksidan olan A, C ve E vitaminlerinin, strese karşı savunmanın parçası olduğunu hatırlatarak, antioksidanların, hastalıktan korunmada önemli yer tuttuğunu ve bunların diyet desteklerinin çoğunun bileşiminde bulunduğunu sözlerine ekledi. /hürriyet/