Vücudumuzun mevsim değişikliklerinde normalden daha fazla vitamin, mineral ve antioksidan gereksinimi olur. Bu yüzden mevsim geçişlerinde vitamin ve mineral bakımından zengin sebze ve meyvelere daha büyük bir önem vermelidir. Bu önem kadar vitamin ve minerallerin sağlıklı ve doğal kaynaklardan alınması da önemlidir. Vitamin gruplarından özellikle A, C, E; mineral gruplarından ise selenyum, çinko ve magnezyum antioksidan nitelikleri sayesinde bağışıklık sistemini desteklemede oldukça önemlidir. Antioksidanlar hücrelerdeki oksitlenmeyi önlerler. Savunma mekanizmasını güçlendirip, vücut direncini arttırırlar. Kişiler güçlü bağışıklık sistemleri sayesinde hastalıklara yakalanma riskini azaltıp hastalansalar dahi kısa sürede atlatabilirler.
EN DOĞAL ANTİOKSİDAN KAYNAKLARI
EN DOĞAL ANTİOKSİDAN KAYNAKLARI
A vitamini: Karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kayısı, yumurtaC vitamini: Kuşburnu, maydanoz, yeşil sivri biber, karalahana, karnabahar, çilek, limon, portakal, greyfurt.
E vitamini: Soya yağı, bitkisel yağlar, yağlı tohumlar.
Selenyum: Deniz ürünleri, böbrek, yürek ve diğer etler.
Çinko: Et, karaciğer, bulgur, balık, süt, yumurta, badem içi, ceviz, elma, kuru baklagiller.
Magnezyum: Badem, ceviz, fındık, fıstık, muz, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler; tahıllar./HÜRRİYET/